Egyesületek, alapítványok

Egyesületek

Asbóth Sándor Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület

Huszárok Vezetik FelAz egyesület 2008 február 23. -án tizenkét alapító taggal alakult Gyenesdiási Huszárbandérium néven, majd 2010 január 14.-én tisztelegve a Keszthelyen született és korai gyermekkorát is itt töltő vízépítő mérnökből lett honvéd alezredes előtt ( aki Kossuth szárnysegédje, majd az Észak Amerikai Hadsereg tábornoka ) felvette az Asbóth Sándor nevet.
Asbóth Sándor Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület>>

Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége

egyesul-balatoni-civil-szervezetek-szovetsegeA Balaton régióban és a Balaton érdekében működő civil szervezetek együttműködésének elősegítése, valamint a tagszervezetek által képviselt célkitűzések összehangolása és képviselete a legkülönbözőbb döntéshozatali fórumokon. A természeti és kulturális örökség megóvása, a műemlékvédelem, a természetvédelem, a környezetvédelem, a sport és egyéb minőségi szabadidős tevékenység feltételeinek biztosítása, a közrendvédelem és közbiztonság, a vendégforgalom, kulturált fogadási feltételeinek biztosítása terén.
Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége>>

Forrásvíz Természetbarát Egyesület

egyesul-forrasviz-termeszetbarat-emblemaA Nyugati Balaton Régió és a Balaton-felvidék települési önkormányzatai közigazgatási területén, valamint azok határaihoz tartozó külterületi és belterületi részletekben a környezet-és természetvédelmi tevékenységek összehangolása, a természeti környezet megőrzésében a térségi együttműködés generálása.
Forrásvíz Természetbarát Egyesület>>

Gyenesdiás Közösségi Életéért Egyesület

Gyenesdiáson kulturális-, sport-, szabadidős közösségi rendezvények szervezése, feltételeinek megteremtése. A rendezvényeken keresztül a helyi idegenforgalmi igények minél szélesebb körű kielégítése. Főleg szabadtéri, sátras rendezvényeket szerveznek.
Gyenesdiás Közösségi Életéért Egyesület>>

Gyenesdiási Asztalitenisz Sportegyesület

egyesul-gyenesdias-asztalitenisz-csapatkepCélunk az NB-III-as bajnokság megnyerése (jelenleg a második helyen ál a csapatunk), a második csapatunkkal az érmes helyezés elérése a megyei bajnokságban, a fiatalok beépítése a felnőtt csapatba.
Gyenesdiási Asztalitenisz Sportegyesület>>

Gyenesdiási Fürdőegyesület

Az 1992-ben alapult Gyenesdiási Fürdőegyesület az üdülőtulajdonosok érdekvédelmi szervezete. Mivel az üdülőtulajdonosok az évnek csak egy részét töltik Gyenesdiáson, közös igényeik összegyűjtésére és a közös érdekek képviseletére alapították az egyesületet.
Gyenesdiási Fürdőegyesület>>

Gyenesdiási Horgász- és Vízisport Egyesület

egyesul-horgaszat-gyenesdiasFő feladatuknak tekintették az alapítók, hogy a tagok rendelkezésére álló – diási – parti csónakkikötőt, az ehhez tartozó partszakaszt a horgászsport céljaikra hasznosítani tudják, a horgászattal kapcsolatos jegyek, engedélyek árusítását is az egyesület önállóan oldja meg.
Gyenesdiási Horgász- és Vízisport Egyesület>>

Gyenesdiási Kinizsi Sportegyesület

A Kinizsi Sportkör hivatalosan ezen a néven 1989-óta létezik, de természetesen ez előtt is jelentős sportélet volt tapasztalható Gyenesdiáson.
Gyenesdiási Kinizsi Sportegyesület>>

Gyenesdiási Összkerék Autó Motor Szakosztály

Az Összkerék Autó Motor Szakosztály 2007 évben alakult a Kinizsi SE keretén belül. Az önkormányzat anyagi segítséget és területet biztosított az egyre népszerűbb technikai sportok művelőinek számára.
Gyenesdiási Összkerék Autó Motor Szakosztály>>

Gyenesdiási Polgárőr Egyesület (GYPE)

egyesul-gyenesdiasi-polgarorA Gyenesdiási Polgárőr egyesület önálló jogi személy, amely az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény ( a továbbiakban etv.) szerint kiemelkedően közhasznú tevékenységet folytató társadalmi szervezet.
Gyenesdiási Polgárőr Egyesület (GYPE)>>

Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közös önkormányzati-vállalkozói finanszírozásban és kezdeményezésre alakult, tagjai között az önkormányzattal és a település turisztikai vállalkozóival 2003. májusában. Az Egyesület tagjai a település vállalkozói közül kerülnek ki önkéntes csatlakozási alapon. Tagjainak száma alapítása óta 80 és 100 között mozog.
Gyenesdiási Turisztikai Egyesület>>

Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek Kongregációja

A gyenesdiási zárdát 1990-ban alapították horvátországi nővérek, Magyarország minden részéről érkeztek ide nővérek. Jelenleg 10-en vannak, akik közül 3 fiatal nővér kiképzése jelenleg is folyik Zágrábban. 1989-2002 között Irén nővér volt a tartományi főnök, 2002-től a horvát származású Vjekoslava nővér. A gyenesdiási zárdát szociális tevékenység végzése, gyerekek nevelése céljából alapították.
Jézus Isteni Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek Kongregációja>>

Magyarországi Evangélikus Egyház Szeretet Intézménye “Kapernaum” Gyenesdiás

egyesul-kapernaum-gyenesdiasA Magyarországi Evangélikus Egyház szeretetintézményei közül a gyenesdiási Kapernaum az egyik legnagyobb múltra visszatekintő lelkiségi bázis. A múlt század elején a skandináv lelkiségi megújulás Magyarországon is éreztette hatását. Ennek nyomán a Balaton nyugati csücskében mind intenzívebb közösségi élet bontakozott ki.
Magyarországi Evangélikus Egyház Szeretet Intézménye “Kapernaum” Gyenesdiás>>

Római Katolikus Egyházközség

Gyenesdiás községben két római katolikus templom található. A gyenesi kápolnát 1826-ban készítették Szent Ilona tiszteletére. A kápolnához szükséges területet és építőanyagot Festetics László gróf adta. Az egyházi tárgyakat és a templom összes felszerelését László grófnak neje a Hechengi Hohenzollern Jozefa hercegnő és leánya Ilona grófnő készítették.
Római Katolikus Egyházközség>>

Varázshangok az Egészségért Egyesület

A Varázshangok az Egészségért Egyesület 2007-ben alakult, tagjaink lelkes és kreatív szakemberek. Célunk a testi-lelki egészséges életmódra nevelés a kreativitás, a játékélmény és a zeneterápia segítségével.
Varázshangok az Egészségért Egyesület >>

Yacht Egylet Gyenesdiás

egyesul-yacht-egylet-gyenesdiasA Yacht Egylet 2000. márciusában alakult meg, a vízi sportok űzésének feltételeinek megteremtése céljából. Mint közhasznú szervezet működik.
Tagjai között szép számmal akadnak szerződéses sportolók is. A 2006-os évben a leigazolt versenyzői létszám 55 fő volt, akik rendszeresen részt vettek a Magyar Vitorlás szövetség által elismert versenyeken.
Yacht Egylet Gyenesdiás>>

Alapítványok

Alapítvány Gyenesdiás Egyészségügyi Ellátásáért (Vis Vitalis)

alapit-gyenesdias-egyeszsegugyi-ellatasaert-vis-vitalisA rendelőintézet és a felszerelés korszerű javítása.
Az alapítvány révén az ország egyik legfelszereltebb orvosi rendelője Gyenesdiáson található. A 2006-os évben a számítógép rendszer teljes cseréje valósult meg. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak akik, az adójuk 1%-val, vagy egyéb támogatással járultak hozza e cél megvalósulásához.
Alapítvány Gyenesdiás Egyészségügyi Ellátásáért (Vis Vitalis)>>

Darnay Dornyai Béla Honismereti Alapítvány

alapit-darnay-dornyai-bela-honismeretiGyenesdiás Nagyközség monográfiájának elkészítésére pénzeszközök felhalmozása, a két kötetes monográfia (helytörténeti és természettörténeti) színvonalas kiadatásának, ill. elkészítésének a biztosítása.
Darnay Dornyai Béla Honismereti Alapítvány>>

Gödörházy Antal Alapítvány Gyenesdiás

Az alapítványt a gyenesdiási Általános Iskola, valamint Szülői Munkaközössége alapította 1991 decemberében. Célja a gyenesdiási Általános és Alapfokú Művészeti Iskola oktatási feladatainak előmozdítása, anyagi támogatása, a tanulók táborozásának és a hátrányos helyzetű tanulók tanulmányi kirándulásainak anyagi alapit-godorhazy-antal-alapitvany-gyenesdiastámogatása
Gödörházy Antal Alapítvány Gyenesdiás>>

Gyenesdiási Köz- Kultúra Alapítvány

Magánalapítvány, 1998-ban azért alakult, hogy a településen működő amatőr művészeti és öntevékeny alkotó csoportok működése feltételei biztosíthatók legyenek.
Gyenesdiási Köz- Kultúra Alapítvány>>

Gyenesdiási Óvodás Gyermekekért Alapítvány

alapit-gyenesdiasi-ovodas-gyermekekertAz óvodás korú gyenesdiási gyermekek anyagi támogatása és a gyenesdiási önkormányzati óvoda működésének az elősegítése.
A vagyon felhasználási módja: Az alapítvány vagyona felhasználható az óvodás korú gyermek-oktatás anyagi, technikai feltételeinek javítására, eszközök beszerzésére.
Gyenesdiási Óvodás Gyermekekért Alapítvány>>

Mezőségi Őrzőkör Alapítvány

alapit-mezosegi-orzokorAz erdélyi Mezőség, a tágabb értelemben vett Erdély, továbbá más, határon túli területek magyar közösségei hagyományainak feltárása és megőrzése.
Mezőségi Őrzőkör Alapítvány>>