Gyalogtúrázás a Keszthelyi-hegységben

latnivalok-dolomit-tanosveny-hasznalat-kozbenGyalogolni jó! Azt mondják, a láb mindig kéznél van. No, hát akkor rajta, járják be velünk a Keszthelyi-hegység csodás lankáit, szippantsák be a feketefenyők illatát és gyönyörködjenek a kilátókról nyíló panorámában. Jó túrázást!

Dolomit tanösvény

Számtalan túraút várja a mozogni, kirándulni vágyókat a Keszthelyi-hegységben.

Dolomit tanösvény-Zarándokút a Fénykereszthez-Mária út

latnivalok-fenykereszt-nappalA szűkebb értelemben vett Keszthelyi-hegység túlnyomórészt felsőtriász dolomitból épül fel és hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, ahol a szubmediterrán xerotherm sztyeplejtőktől kezdve, a zárt tölgyeseken és bükkösökön át, a jégkori maradványokat őrző hideg szurdokvölgyekig igen sok élőhely típus megtalálható, különlegesen gazdag, egyedi értékeket is tartalmazó flórával és faunával.

A Keszthelyi-hegység dolomitjáról közel 80 védett, ill. fokozottan védett növényfaj ismert, mint például a nősziromfélék, orchideák, kökörcsinek. Ezenkívül állatvilága, különösen a gerinctelen fauna ma is nagyon latnivalok-fenykereszt-sotetbengazdag. Számos olyan bogár- és lepkefaj élőhelye, amely országosan is ritka pl. láncos futrinka, kis szarvasbogár, illetve a kis apollólepke stb.

A Dolomit tanösvényen a kihelyezett táblák segítségével közelebbi képet kaphatnak az érdeklődők az igen változatos helyi élővilágról.

Indulási javaslat

A Pince közben jobbra található erdei feljárónál.

Természetjárás – Túrázás

A Keszthelyi-hegységben számtalan kedvelt erdei pihenő- és kirándulóhely található: Nagymező, Festetics- és Berzsenyi-kilátó, tornapálya, Vadlánlik – hogy csak néhányat említsünk. Keresse a túratippeket és élvezze a békés természetet!

latnivalok-dolomit-tanosveny Frissüljenek fel egy jó izű és jó vizű forrásnál a madarak csicsergését és a szél motozását hallgatva, és ízlelgessék magukban a szavakat, melyeket őseink adtak névként a sokat bejárt területeknek; Dobogómajor, Pad-kő, Csuhus-tó, Rekettyés, Kő-orra, Malacos tető, Ördögkövek, Hegymagas, de ott van még a Szalonnázó, vagy a Királyné szoknyája, melyet Balatongyörökről csodálhatunk meg.

Nálunk mindig szép az idő. Vagy ha esik is, az se baj. Megrögzött túrázók és bringások mondják, rossz idő nincs, csak alkalmatlan öltözék. Nos, akkor vegyék fel legalkalmasabb öltözéküket, és próbálják ki valamelyiket az itt kedvcsinálóként bemutatott öt túra közül, vagy akár mindegyiket.

Túraajánlatok a Keszthelyi-hegységben

  • Kilátó-túra (Darnay-Dornyai Béla emléktúra) Menetidő: 5 óra 10 perc, távolság: 16,8km, szintkülönbség: 736m
  • Túra Keszthelyi indulással (KESZTHELY – Al- és Felgyenes – Nagymező (Kirándulóközpont) – Náradfő-forrás – Vállus/ Országos K jelzés) Menetidő: 2 ó 58p, távolság: 12,5 km, szintkülönbség: 349 m
  • latnivalok-turazasTúra gyenesdiási indulással (GYENESDIÁS vasútállomás – Nagymező (Kirándulóközpont) – Berzsenyi- kilátó (Pető-hegy) /  S, P jelzés) Menetidő: 1 ó 30 p, távolság: 7 km, szintkülönbség: 112 m
  • Túra vonyarcvashegyi indulással (VONYARCVASHEGY vasútállomás – Kitaibel- kilátó – Cseri kapu – Berzsenyi- kilátó – Büdöskút – Szent Miklós- forrás / Z+, D és K jelzéseken) Menetidő: 3 ó 47 p, távolság: 5,5 km, szintkülönbség: 272 m
  • Túra balatongyöröki indulással (BALATONGYÖRÖK – Kápolna-domb (Szépkilátó) – Garga-hegy nyereg – Pap-hegy – Bece-hegy / P, Z jelzés) Menetidő: 2 ó 21 p, távolság: 8,5 km, szintkülönbség: 239 m

A mozgást, túrázást kedvelőknek heti két alkalommal vezetett túrákhoz is van lehetősége csatlakozni.

Jó túrázást!

Elérhetőség

Cím: 8315 Gyenesdiás, Hunyadi. u. 2.
Tel./Fax: +36/ 83 511-790