Keszthely

kirandulas-foter-keszthelyKeszthely, a Balaton fővárosa csupán néhány kilométerre található Gyenesdiástól.A 25.000 lakosú város kulturális rangját leghíresebb birtokosai, a Festeticsek teremtették meg. A XVIII. századi barokk kastélyuk fő látnivalója maga a Kastélymúzeum. Az épületben rangos koncertek, mesterkurzusok nyújtanak élményt a komolyzene kedvelőinek. A 7,2 hektáros angol parkját növényritkaságok díszítik. Keszthelyi Néprajzi Múzeum kirandulas-keszthelyi-festetics-kastely– Panoptikum – Csigaparlament Európában a legnagyobb Babamúzeum, közel félezer porcelánbaba pompázik nagy Magyarország népviseleteiben. A Panoptikumban 40 híres ember megtévesztésig hű, életnagyságú figurája tekinthető meg, korabeli öltözékben. A Csiga Parlament 4,5 millió darab, 28 millió éves pannon-tengeri csigából, 14 év alatt elkészült, a világon egyedülálló óriásmakett. Méretei: 7 m hosszú, 2,5 m magas.

Balatoni Múzeum

kirandulas-balatoni-muzeum-keszthelyAz 1928-ban épült neobarokk stílusú épületben található a Balaton kialakulásának, élővilágának, a környéken megtelepedett népesség történetének legnagyobb szabású bemutatója. Állandó kiállítás még a Halápy János emlékszoba, valamint a római és középkori kőtár, de évente mintegy 4-5 történeti vagy képzőművészeti időszaki kiállítás is megtekinthető.

Georgikon Majormúzeum

kirandulas-georgikon-majormuzeum-keszthelyA múzeumot a Georgikon egykori tangazdasági majorjából alakították. A kiállítások között megtekinthető a gabona betakarítás, tisztítás és tárolás eszközei, szekérszín, kovács- és bognárműhely, erőgépek, szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén a 19. században.

Marcipán Múzeum és Cukrászda

kirandulas-marcipan-muzeum-es-cukraszda-keszthelyA múzeum a Festetics-kastély közvetlen közelében található. A szép épület első felét a családias hangulatú cukrászda foglalja el, ahol tortákat, süteményeket, fagylalt- és kávékülönlegességeket lehet megkóstolni, de különleges marcipándesszertekből is széles választék áll rendelkezésre. A megvásárolható marcipán mesefigurák kézi technológiával készülnek. A cukrászda mögötti marcipán múzeumban 20 vitrinben mintegy 100, marcipánból készített díszmunka látható. Többek között a Festetics-kastély, Keszthely város címere, Göncz Árpád várostól kapott tortája, népművészeti minták.