Kis-Balaton, Csillagvár

kis-balaton-elovilagA Kányavári-sziget a Kis-Balaton szabadon látogatható vizes élőhelye, ahol kilátókból figyelhető meg a páratlan madárvilág. Zalakaros irányában továbbhaladva balra kell lekanyarodni a bivalyrezervátumba, mely egész éven át látogatható.

Kis-Balaton, Kányavári-sziget

kirandulas-kanyavari-szigetek-hidA 14.800 ha mocsárvilág a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A Kányavári-sziget a Kis-Balaton szabadon látogatható vizes élőhelye, ahol kilátókból figyelhető meg a páratlan madárvilág. Ennek bemutatását szolgálja a 3 km hosszú Búbos Vöcsök tanösvény is.

Kápolnapuszta (gyerekeknek is ajánlott)

bivaly-pihenoZalakaros irányában továbbhaladva balra kell lekanyarodni a bivalyrezervátumba, mely egész éven át látogatható. Az itt élő 180 állat már csak látványosság és génbank, de a XX. század elején még használták őseik igavonó erejét.

Csillagvár

kirandulas-csillagvari-muzeumA Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. a fedett vár központi helyiségben található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-, az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját. (Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat stb.). Az egyedi alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum.kirandulas-csillagvar Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják. A közel másfél hektárnyi bekerített területen 2006-tól művészeti alkotótábor nyitja kapuit. A volt grófi istállóból kialakított csárda várja vendégeit. A parkban szabadtéri színpad, mely a “Csillagvári Esték” rendezvénysorozatnak ad helyet.