Kis-Balaton túrák

kirandulas-kis-balaton-turak-terepszemleA Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének.

Kis-Balaton túrák

1. Túra útvonal (Fenékpuszta, Balatonszentgyörgy)

kirandulas-gulya-csardaA Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének lehetünk részesei, hanem egy kis állatkert is várja a kicsiket. Balatonszentgyörgyön a Gulya csárda mellett néhány szürkemarha tölti békésen az idejét. Vörsön aprócska Tűzoltómúzeum és tájház, és a major után földúton haladva több madárfigyelő található. Ha a túránk egész napos, ejtsük útba a Csillagvárat is, ahol panoptikum, állatsimogató, és korhű csárda nyújt felejthetetlen élményt.

2. Túra útvonal (Keszthely, Zalavár, Balatonhídvég, Kis-Balaton)

kirandulas-kis-balaton-turak-pihenoKeszthelyt és a Kis-Balatont nem köti össze kerékpárút, így kisforgalmú műutakat lehet ajánlani. Zalavár kis település, komoly történelmi múlttal: récéskúti bazilika és a Salzburg-i apátság romjai, Cirill és Method emlékoszlopa. A Kis-Balaton bemutatóház a térség élővilágát mutatja be, ahonnan természetvédelmi területen kerekezhetünk el Balatonhídvégig. Lassan menjünk, akkor nem zavarjuk el a madarakat! A hidvégi madárles kunyhóból igazi madárparadicsom tárul elénk.

3. Túra útvonal ( Kis-Balaton, Zalakaros, Kápolnapuszta, Kányavári-sziget)

kirandulas-kanyavari-szigetek-kis-balatonHa a Kis-Balaton háztól a közúton megyünk tovább, át a töltésen – útközben legfeljebb frissítőre érdemes megállni. Zalakaroson viszont télen-nyáron vár a fürdő, de kellemes vendéglőket is találunk. A következõ megálló Kápolnapuszta, ahol több tucat békés vizibivaly dőzsöl madarak társaságában. Hazafelé érdemes kitérőt tenni a Kányavári-szigetre, és a hídvégi madárles kunyhóhoz.

4. Túra útvonal ( a másik három kiegészítése)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1-es 2-es és a 3-as túrát is kiegészíthetjük ezzel a különleges útvonallal. A bivalyok közt vezető úton csak akkor haladhatunk át, ha megváltjuk a belépőjegyet! A rezervátum után kitűnő murvás út vezet közvetlenül a szigorúan védett terület határán egészen Vörsig. Turistákkal ezen a szakaszon ritkán találkozhatunk, annál inkább madarakkal, és a különleges mocsárvilággal. Az út kellemes alternatíva az aszfalt helyett, de vizet vinni kell! Ugyanis arra járunk, ahol a madár (se) jár.