Látnivalók

Antik kályha magángyűjtemény

latnivalok-kalyhagyujtemeny-egyik-reszeEredeti katalógusok alapján felújított 1880-as évek Európájában használatos öntöttvas kályhák, melyek 100-200 év közöttiek. Jelen állapotukban a mai kor fűtéskövetelményeinek is megfelelnek. A 400 darabos gyűjtemény különleges darabjai megtekinthetők előzetesen egyeztetett időpontban.
Antik kályha magángyűjtemény>>

Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar

latnivalok-darnay-bormuzeum-bemutatott-targyakTelepülésünk legújabb látnivalója a Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar, mely 2012. november 16-án nyitotta meg kapuit. A török kori boronapince mestergerendáján olvasható évszám tanúsága szerint a kis diási pince 1644-ben épült, majd ehhez építettek a 19. sz. közepe táján egy présházat.
Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar>>

Épített örökség

hp photosmart 720Gyenesdiáson több látványosság is várja az érdeklődőket, mint a felújított Darnay (Dornyai) pince, a régi Bálványos regős prés vagy a Pásztorház, ahol most avar történeti kiállítás található stb.
Épített örökség>>

Gyenesdiási avar történeti kiállítás

latnivalok-avar-kiallitas-belso-teruletA máig vitatott eredetű és etnikai összetételű avar nép a 6. század második felétől közel 200 évig a Kárpát-medence kizárólagos uraként erős központot alakított ki Pannónia területén. A mai dunántúli részen a szombathelyi centrum mellett Keszthelynek és környékének volt jelentős szerepe.
Gyenesdiási avar történeti kiállítás>>

Természeti értékeink

latnivalok-nagymezoVáltozatos erdők, növények, kilátótornyok, pihenőhelyek teszik vonzóvá a környéket a kirándulóknak. A kikapcsolódást, a nyugalmat keresők ellátogathatnak a Nagymezőre is, ahol pihenő, játszótér, szalonnasütő és továbbá egy erdei tornapálya várja az ideérkezőket.
Természeti értékeink>>

Tűzikovácsműhely

latnivalok-tuzikovacsmuhely“Addig üsd a vasat, amíg meleg!”- tartja  a régi  mondás is. A kovácsmester az, aki a vasat idomítja, az ő keze munkája nyomán ölt alakot az alaktalan anyag.  A kovács régi magyar neve: vasverő. Elődeink a kovácsmesterséget már a honfoglalás előtt is gyakorolták, illetve foglalkoztak a vas előállításával.
Tűzikovácsműhely>>