Természeti értékeink

latnivalok-nagymezoVáltozatos erdők, növények, kilátótornyok, pihenőhelyek teszik vonzóvá a környéket a kirándulóknak. A kikapcsolódást, a nyugalmat keresők ellátogathatnak a Nagymezőre is, ahol pihenő, játszótér, szalonnasütő és továbbá egy erdei tornapálya várja az ideérkezőket.

Nagymező – Festetics kilátó – erdei tornapálya

latnivalok-festetics-kilatoA terület legmélyebb pontja (Nagymező) a tenger szintje felett 180 méterre, a legmagasabb kiemelkedés (Festetics kilátó) 235 m magassági pontban helyezkedik el a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, a Balatontól 2,5 km-re.
A Nagymező nemcsak Gyenesdiás, hanem a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol kiépített szalonnasütőhelyek, asztalok, – padok, focipálya, esőbeálló várja a kirándulókat, természetbe vágyókat.
A Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen háromszintes kilátótorony emelkedik. latnivalok-erdei-tornapalyaA 2000-ben újraépített Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. A Nagymezőről indul a 2001-ben felújított erdei tornapálya is, amely sportrendezvények helyszíne. Az 1300 m hosszú, 16 állomásból álló tornapálya várja a “kicsiket és nagyokat” egyaránt.

Vadlánlik

hp photosmart 720A Ló-hegycsoport egyik oldalában kis barlangnyílás húzódik meg, amelyet a környékbeliek évszázadok óta egyetemlegesen Vadlánliknak neveznek. Nem más ez, mint egy emberkéz által kibővített széleróziós kőfülke. A századforduló táján a helybéliek titkos pálinkafőző helyként használták. A Nagymező felé haladva a Tücsökdomb aljában lévő feldiási csordakútig együtt haladó S és K+ jelzések közül, ha a sárgát választjuk, akkor egy meredeken emelkedő, vízmosásos úton juthatunk el ehhez a kőfülkéhez, de inkább emberkéz bővítette sziklaodúhoz. A dombot több, mint 70 éves fekete fenyves fedi.

Kerek-hegy, Kűmell (Ördög-szikla)

latnivalok-ordogsziklaA Kűmell a hegység nyugati részén levő, a Lőtéri utca felett meredeken emelkedő, közel 30 m magas páros dolomitszikla-fokának a neve, amely közvetlenül a falu fölé emelkedik. Gerincét és a hegy nagy részét, több mint 50 éves feketefenyő állomány fedi. Maguk a szikla fokok ember számára nehezen megközelíthetők, s talán ez tette lehetővé, hogy változatlan és háborítatlan növényzet alakuljon ki rajta.
Fokozottan védett növényei közül kiemelkedik a méhbangó és a homoki nőszirom évente mintegy 30-40 virágzó példánnyal.

Dolomit tanösvény-Zarándokút a Fénykereszthez

latnivalok-fenykeresztA szűkebb értelemben vett Keszthelyi-hegység túlnyomórészt felsőtriász dolomitból épül fel és hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, ahol a szubmediterrán xerotherm sztyeplejtőktől kezdve, a zárt tölgyeseken és bükkösökön át, a jégkori maradványokat őrző hideg szurdokvölgyekig igen sok élőhely típus megtalálható, különlegesen gazdag, egyedi értékeket is tartalmazó flórával és faunával.

Kőbánya

kikapcs-kobanyaA Kőbánya mindenképp megér egy kitérőt akár a Nagymezőről, akár a Vadlánlik barlanghoz tett séta során.A felhagyott bányagödörben a bányászati munkák befejezése óta a természet fantasztikusat alkotott, hatalmas vízmosások szabdalják. Az aljába lesétálva kipróbálhatjuk a hely akusztikáját is. Nem véletlen, hogy hosszútávú tervek között ide szabadtéri színpadot álmodott Gyenesdiás vezetése.

kikapcs-gyenesdias-kobanya-pavilonA Keszthelyi-hegység dolomitjáról közel 80 védett, ill. fokozottan védett növényfaj ismert, mint például a nősziromfélék, orchideák, kökörcsinek stb. Ezenkívül állatvilága, különösen a gerinctelen fauna ma is nagyon gazdag. Számos olyan bogár- és lepkefaj élőhelye, amely országosan is ritka, pl. láncos futrinka, kis szarvasbogár, illetve a kis apollólepke stb.

Ezt az igen változatos élővilágot mutatja be a Dolomit tanösvény, ami a Pince köz felől közelíthető meg.